Első vízitúra-vezető képzés Esztergomban

Esztergom adott otthont a 2018-as szezon első vízitúra-vezető továbbképzésének, ezzel kezdetét vette a 2018-as Vízivándor a pedagógusok számára.

Első vízitúra-vezető képzés Esztergomban

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Testnevelési Egyetem közösen indított vízitúra-vezető továbbképzést a Vízivándor program keretein belül. A hétvégén Esztergom adott otthont a 2018-as szezon első pedagógus továbbképzésének.

A képzés minden résztvevőnek 3 oktatási napból (1 elméleti és 2 gyakorlati) áll. Az elméleti képzés a Testnevelési Egyetemen, a gyakorlati a szövetség által kijelölt helyszíneken zajlik és egész napos elfoglaltságot jelent.
Áprilisban és májusban vannak a vízitúra-vezető képzések az ország több pontján, mint például a Dunakanyarban, Szigetközben, Alsó-Dunán és Tokajban, összesen négy időpontban, amelyre több mint 280 fő jelentkezett.

„Örülünk, hogy ilyen nagy az érdeklődés a Vízivándor iránt. A továbbképzés fontos, aki sikeresen elsajátítja az általunk kínált szakmai anyagot, az magabiztosan viheti a gyerekeket vízitúrázni. A komoly munka mellett az egész képzés folyamán jó hangulat volt. A vadregényes táj, a sport, a jó társaság garantálja a minőségi kikapcsolódást. A nap végére pedig egy nagyon jó csapat kovácsolódott össze a résztevőkből” – mondta Foltán László a Vízivándor projekt vezetője.

A jelentkező tanárok azon a helyszínen teljesítik a képzést, amelyik útvonalon a diákjaikkal is végig fognak haladni, így „élesben” már otthonosan mozoghatnak az adott folyószakaszon. A jól átgondolt tematikának köszönhetően csökkenteni lehet a felmerülő veszélyforrások számát.

A tanfolyam célja, hogy minden pedagógus elsajátítsa a vízitúrázás alapjait. A képzés során olyan témakörökkel foglalkoznak, mint a vízitúra története és hagyományai, vándortábor-útvonalak, felkészülés és tervezés a vándortáborozásra. Továbbá megismerkedhetnek a vízitúrázás kialakult típusaival, a hajószállítással, a hatékony evezéssel és az eredményes kormányzással. Ezeken felül fontosnak tartjuk, hogy a túravezetők felkészültek legyenek a különböző helyzetekben, így a képzés során tanulhatnak a vészhelyzetek elkerüléséről, a kikötési technikák alkalmazásáról, a víz- és időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodásról. Végül kiemelt hangsúlyt fektetünk a biztonságos mentési technikák begyakorlására.

Az első továbbképzés sikeresen zárult, amelyet három, reményeink szerint hasonlóan jó hangulatú képzés követ majd. Hiszünk abban, hogy ez a képzés, nemcsak ahhoz járul hozzá, hogy a vízitúrák biztonságosan és gördülékenyen legyenek lebonyolítva, hanem egyre több fiatalnak hozza meg a kedvét ahhoz, hogy szabadidejét vízen és aktívan töltse el.