Jelentkezési felhívás

Mi a Vándortábor Program célja?

Erdőkben túrázni, vizeken evezni minden gyerek álma. Országot megismertetni, kalandokra lehetőséget adni minden felnőtt célja. Ezeknek a gondolatoknak az alapján indult el 2017-ben a gyerekeknek, fiataloknak szóló, Magyarországot megismerő mozgalom, a Vándortábor.

A Vándortábor Program célja a természetjárás és a sport, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és környezettudatos életmód támogatása, ami egy hasznos és megtérülő társadalmi befektetés. Segíti az emberek fizikai és lelki jólétét, egészséges küzdőszellemre és a természeti értékek tiszteletére, megóvására nevel, miközben erősíti a közösségi és nemzeti összetartozást a felső tagozatos és középiskolás fiatalok körében.

Kiemelt cél továbbá a vándortáborokat szervező pedagógusok ösztönzése, segítése, továbbképzés szervezése számukra, a nyári táboroztatási időszakban végzett nevelő munka anyagi elismerése.

A Vándortábor Program gyalogosan, vízen vagy kerékpáron bejárható útvonalakat kínál, amelyek teljesítése során a diákok megismerkednek az adott térség természeti és kulturális értékeivel, és életre szóló közösségi élményben lehet részük.

A Vándortábor Program egészével a www.vandortabor.hu oldalon keresztül ismerkedhetnek meg, továbbá akár maguktól a szervezőktől 2021.01.21. 14.00-17.00 online megrendezésre kerülő Vándortábor konferencián.

 

Miről szól a VíziVándortábor Program?

A vízivándortáborok vízen, négy-hat személyes kenukban teljesíthető, egyhetes táborok. A csoportok 7 nap alatt 50-90 kilométert tesznek meg, és jellemzően kétnaponta váltanak táborhelyet.

Az vízivándortáborok során a diákok testközelből ismerkedhetnek meg Magyarország vizeivel, miközben a természetben szereznek személyes élményeket. A vízivándor programok a sport, természetjárás útján biztosítják a hazai vízterületek megismerését és nyújtanak segítséget a fizikai és lelki egészségre nevelés mellett a természettudatos életmód kialakításában. A vízivándortáborok kifejezetten „zöld” táborok: nagy figyelmet fordítunk arra, hogy minél kisebb legyen a vízen hagyott ökológiai lábnyomunk, ezzel segítve a környezettudatos szemlélet kialakítását.

A vízivándortáboroknak fontos közösségépítő szerepe van. Külön értékük, hogy a közös túrázásnak, a közösségi élménynek a pedagógusok és kísérők is részesei.

 

Ki szervezi a vízivándortáborokat?

A VíziVándortáborokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezi.

A Vándortábor Programot az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatja.

 

Mikor zajlanak a vízivándortáborok?

Az első egyhetes turnus 2021. június 16-án indul, a szezon augusztus 15-ig tart. A konkrét indulási napok a www.vizivandor.hu/#utvonalak oldalon találhatók.

 

Milyen útvonalakon lehet vándortáborozni?

A vízivándortáborok során, egy hét alatt 50-90 kilométert eveznek a csoportok. A tavalyi évhez képest 2021-ben új kihívás elé állítjuk a vízivándorokat! Az eddigieknél nehezebb útvonalakat is kínálunk, ahol bebizonyíthatják, hogy a 60 literes vízhatlan zsákba minden elfér, amire szükség lehet az egyhetes táborozás alatt. Minden útvonalon az egyik este közös bográcsozás keretében készítik a csapatok a vacsorát.

Az új útvonalak mellett egyéni jelentkezésű táborok és új kombinált útvonal is várható, ami VíziVándor és ErdeiVándor egyben!

A vízivándortáborok során az alábbi vizek járhatók be:

(Tiszabecs-Szatmárcseke-Tivadar-Vásárosnamény) van csomagszállítás

Egy igazi klasszikus vízitúra útvonal. Két folyóval ismerkednek meg a túrázók a helyi érdekességek mellett. A túra után mindenki tudni fogja, hogy hol született a magyar himnusz írója.

Kezdő csoportoknak is ajánlott

(Felsőberecki – Sárospatak – Bodrogparti kompvendégház – Tokaj) nincs csomagszállítás

A Bodrog hazánk egyik leglassabb folyója, így kiválóan alkalmas evezésre, SUP-pozásra.

Könnyű túrának számít. Az ideérkező csapatok igazi vándorként a csomagjukat magukkal viszik a túra során.   

 

(Esztergom-Dömös-Szentendre-Római-part) nincs csomagszállítás
A Duna egyik legszebb szakaszát ismerhetik meg a csapatok. A vízitúra mellé hegyi túrára, és sok-sok strandolásra készüljenek az ide jelentkezők.

 

(Dunasziget-Kisbodak-Ásványráró) van csomagszállítás

Egyszer a természet közelsége, egyszer a közös bulizás kerül a középpontba.

Kezdő csoportoknak is ajánlott útvonal, könnyen teljesíthető napi távokkal.

(Békés-Köröstarcsa-Gyomaendrőd-Szarvas) van csomagszállítás

Elsősorban azoknak ajánlott ez az útvonal, akik nem tudnak dönteni az evezés és a kerékpározás közt.

 

(Poroszló – Tiszafüred – ………) nincs csomagszállítás

Nagyon kedvelt vízfelület a VíziVándorok közt a Tisza-tó, 2021-ben ezt az útvonalat egy újabb megállóval is bővítjük.

 

(Szentgotthárd-Körmend) van csomagszállítás

Első pillantásra egy kis folyócskának tűnik a Rába, de komolyan kell venni. Ezt az útvonalat leginkább a tapasztalt vízitúrázóknak ajánljuk, akik új kihívásokat keresnek.

 

(Rajka-Mosonmagyarór-Novákpuszta-Dunaszeg-Győr) nincs csomagszállítás

Az ide érkezőknek olyan egyedülálló élményben lesz részük, ami nagyon kevés folyón lehetséges, az egyik állomáson olyan tiszta vizű a Duna-ág, hogy búvárkodni is lehet benne. Ne felejtsétek otthon a búvár- vagy úszószemüvegeket!

 

(Erdő és folyó) van csomagszállítás

Egy exkluzív túrával készültünk azoknak a csapatoknak, akik már rendelkeznek vízitúrázási tapasztalattal, és a természetjárást is szeretik.

 

A részletes útvonalleírások a www.vizivandor.hu/#utvonalak oldalon olvashatóak.

 

Kik jelentkezhetnek az VíziVándortáborokra?

Felső tagozatos és középiskolás diákok (5-12. évfolyam) csoportjai a következő intézmények, személyek szervezésében:

 

 

Hol lehet jelentkezni?

Jelentkezéswww.vizivandor.hu honlapon található pályázati felületen, 2021. január 25. 6.00 órától.

 

Mik a jelentkezés feltételei?

Felső tagozatos és középiskolás diákok csoportja jelentkezhet az alábbi feltételek szerint:

 

A jelentkezéseket az Magyar Kajak-Kenu Szövetség a jelentkezés sorrendjében fogadja és rögzíti.

Egy személy, illetve intézmény vagy szervezet több csoport számára is adhat le jelentkezést.

 

Hogyan lehet jelentkezni?

A vízivándortáborokra a csoportot vezető pedagógusok tudnak jelentkezni a honlapon keresztül, az alábbi lépéseket követve:

  1. Regisztrációvizivandor.huoldalon
  2. Bejelentkezés
  3. Útvonal kiválasztása
  4. Szabad indulási dátum foglalása az adott útvonalon
  5. Oktatási intézmény esetében az intézmény nevének és OM azonosítójának megadása, civil szervezet esetében a szervezet nevének és székhelyének megadása.

 

A jelentkezést követően munkatársaink e-mailben felveszik a kapcsolatot a csoport vezetőjével, aki felhasználói fiókjából tudja elvégezni a táborszervezés következő lépéseit. (Pl. névsor kitöltése, nyilatkozat minták letöltése stb.)

Jelentkezést csak pedagógus adhat le, amennyiben a pedagógus nem rendelkezik vízivándortábor-vezető képesítéssel, a jelentkezés leadásával vállalja az ehhez szükséges pedagógus-továbbképzésen való részvételt a táborozás megkezdéséig.

Hogyan lehet valaki „VíziVándortábor-vezető pedagógus”?

A „Vízivándortábor-vezető” továbbképzést a Testnevelési Egyetem hirdeti meg. A 30 kreditpontos akkreditált pedagógus továbbképzés legközelebbi turnusa 2021. elején indul.

A továbbképzés 30 órás, két hétvégét vesz igénybe. Szállást, étkezést és vizsgadíjat tartalmazó költsége 15.000 forint/fő.

További információ a www.tf.hu vagy a www.vizivandor.hu/tovabbkepzes oldalon.

 

Hány fős csoportok jelentkezhetnek?

Egy csoport minimális létszáma 22 fő, azaz 20 diák és 2 kísérő, minden csoport mellé az MKKSZ biztosít egy képzett vízitúravezetőt.

A csoportok legnagyobb létszáma 40 fő, azaz 36 diák és 4 kísérő, minden csoport mellé az MKKSZ biztosít egy képzett vízitúravezetőt.

Egy csoportba különböző életkorú diákok is jelentkezhetnek.

 

Hány kísérővel indulhatnak a csoportok?

Kísérők 18. életévüket betöltött személyek lehetnek, az alábbi, kötelezően meghatározott létszámban:

A fenti meghatározott létszámban (minden 10 gyermek után 1 fő), a kísérőknek nem kell részvételi díjat fizetniük.

A kísérők közül legalább egy főnek olyan VíziVándortábor-vezető pedagógusnak kell lennie, aki a legkésőbb a tábor megkezdéséig a Testnevelési Egyetem akkreditált „Vízivándortábor-vezető” továbbképzésén (további információ: www.vizivandor.hu/tovabbkepzes) tanúsítványt szerzett.

Egy csoportnak a kísérőkön felül is lehetnek felnőtt tagjai, de a csoport egészét tekintve – a kísérőket is beleértve – nem haladhatja meg a felnőttek száma a résztvevő diákok létszámának a felét. A kísérőkre vonatkozó részvételidíj-mentesség és a képzett pedagógusoknak kínált táborvezetői díj a kísérőkön felüli felnőtt résztvevőkre nem vonatkozik.

 

Miért éri meg a pedagógusoknak VíziVándortábort szervezni?

A vándortáborban kísérőként résztvevő pedagógusok (a felhívás alapján meghatározott számban) mentesülnek a részvételi díj fizetése alól.

A kísérők közül a képzett „VíziVándortábor-vezető” pedagógusok ezen felül bruttó 105 000 forint táborvezetési díjra jogosultak.

A VíziVándortábor Program egyben a legtöbb szervezési feladatot is átvállalja a csoportvezető és kísérő pedagógusoktól, hiszen kialakított útvonalat, választható programokat, szállást és teljes ellátást biztosít a táborozás során.

 

Mennyibe kerül az egy hetes VíziVándortábor?

A vízivándortáborok részvételi díja 28 000 Ft/fő.

A vándortáborban kísérőként résztvevő pedagógusok (a felhívás alapján meghatározott számban) mentesülnek a részvételi díj fizetése alól.

 

Hogyan kell a részvételi díjat befizetni?

A részvételi díj csoportos befizetéséről a táborszervező pedagógusnak kell gondoskodnia. A befizetés minden esetben átutalással történik a vízivándor pályázati oldalán, illetve a visszaigazoló információs lapon feltűntetett bankszámlaszámra.

A részvételi díjat két részletben kell befizetni:

Mit tartalmaz a részvételi díj?

A részvételi díj nem tartalmazza a vándortábor kiinduló pontjára történő odautazás és a záró pontról való hazautazás költségét!

Mitől „az év legzöldebb” hete a VíziVándortábor?

Az VíziVándortáborok során kiemelt szempont, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk hátra. Ennek érdekében:

Így lesz az vízivándortábor a nyár legzöldebb programja!

 

Hová fordulhatok a kérdéseimmel?

Részletes információk olvashatók a www.vizivandor.hu oldalon.

További esetleges kérdéseikre készséggel válaszolunk az info@vizivandor.hu e-mail címen.

 

Egyéb hírekkel és aktualitásokkal kapcsolatban megtalálhatóak vagyunk a

Facebookon: https://www. https://www.facebook.com/vizivandor

és az Instagramon is: https://www.instagram.com/vizivandor/.

 

Jó készülődést kíván a táborozásra:

a Magyar Kajak-Kenu Szövetség!

Online jelentkezés

Regisztrálj most és jelentkezz a következő túrák egyikére!

Vízitúra jelentkezés
E-learning

Vízitúrázni szeretnél, vagy már vízitúrázol de frissítenéd tudásod? Itt a lehetőség, hogy fejleszd magad e-learning programunkkal. Hasznos információkhoz juthatsz a vízi turisztikai tevékenységektől egészen a legapróbb eszközök felhasználhatóságáig. Teszteld magad érj a rangsor legmagasabb fokára és válj igazi túravezetővé!

E-learning