VíziVándor Táborok – helyszínek, útvonalak

A VíziVándor tábor tökéletes lehetőség pedagógusoknak és diákoknak egyaránt

A szervezési feladatok nagy részét átvállaljuk, így nem marad más, mint a felhőtlen szórakozás a diákokkal.

Jelentkezés

A Vízivándor Program a Bejárható Magyarország programsorozat része, mely azzal a céllal született, hogy a fiatal generációkkal megismertesse és megkedveltesse a vízitúrázást.
A hazai iskolák számára felkínált pályázati lehetőség lényege, hogy az osztály és egy pedagógus kísérője kedvezményes, államilag támogatott áron vehet részt az egy hetes táboron.
A táborok hat útvonalt járnak be, a Szigetközben, a Dunakanyart, a Felső-Tiszát, A Bodrogot, az Alsó-Dunát és a Körösöket és idén, új helyszínként a Tisza-tavat.
A helyszínek részletes leírása:

A Felső-Tisza

Tokaj és a Bodrogzug

Dunakanyar túra

Vízivándor túra az Alsó-Dunán

A Szigetköz szépségei

Vízivándor túra a Körösökön

ÚJ! Vízivándor tábor a Tisza-tavon

Ezeken a helyszíneken kiépített táborok várják a vízi vándorokat, a túrán pedig kifejezetten erre a célra gyártott hat személyes, nagyon stabil kenukkal eveznek a diákok.
A kenutúrákat régiónként váltakozó fakultatív programok színesítik, mint a sárkányhajózás, kerékpártúra, strandröplabda, kisvasút, kulturális programok és várlátogatások.
A táborokban részt vevő pedagógusoknak túravezetői képzésen gyakorlati tudáshoz juttatjuk, melyet a túrákon használhatnak – 2018-ban 250 pedagógus tett sikeres vizsgát.

A biztonságos evezés érdekében minden csoporthoz egy képzett túravezető is csatlakozik, így a vízen tartózkodás ideje alatt átvállaljuk a felelősséget, ezzel is növelve a vállalkozó kedvet a kísérők körében. Ezen felül minden pedagógus, aki elvégezte akkreditált túravezető képzésünket, napi bruttó 15 000 Ft díjazásban részesül.

A Vízivándor program létrehozásakor a MKKSZ és Magyarország Kormánya azt tűzte ki célul, hogy a diákoknak (és családjuknak) egy elérhető árú (4200 Ft/éjszaka), tartalmas vízi programot hozzon létre. Ez jó lehetőség, hogy a fiatal generációval a vízitúrázás által megismertessük Magyarország gyönyörű tájait és folyóvizeit, ezáltal pedig megerősödjön bennük a természet, és a sport szeretete.

Felső-Tisza

Tiszabecs az első megálló, ahol három éjszakát töltenek a vándorok. Érkezés után, a sátrak elfoglalását követően a csapat délután megismerkedik a túraeszközökkel, amelyeket vízen is kipróbálnak. Napközben vízitúrázás, esténként tábori program várja őket. A Túr folyó természetes fürdőhelyeinek és vadregényes környezetének köszönhetően felejthetetlen élményt nyújt a résztvevőknek.

A táborba visszaérve lehetőség van strandröplabdázni, tollasozni, illetve a gyerekek birtokba vehetik a focipályát is, hogy felkészülhessenek az következő napok “megmérettetéseire”.

A negyedik napon, reggeli után indulhat a túra Szatmárcsekére (1 éjszaka). A csomagokat gépjármű szállítja. Érkezés után a helyszínen levezetésképp lehetőség van focizni vagy tollasozni. Akik a kulturális programokat kedvelik, azoknak a közeli hajós fejfás temető és a Kölcsey emlékmű nyújthat érdekes kikapcsolódást. 

A következő nap reggelén Szatmárcsekén, a vízre szállást követően az úti cél Tivadar (1 éjszaka). Itt egy izgalmas lecsófőző versenyen vehetnek részt a gyerekek, ahol a legjobbakat oklevéllel jutalmazzuk. A legfőbb díj azonban természetesen a finom lecsó lesz.

Az utolsó napon a célpont, és egyben az egész túra végállomása Vásárosnamény. A végére hagytuk a legizgalmasabb programokat, a vízibanánozást motorcsónakkal és ha még ez sem lenne elég élmény, lehetősége van a csoportnak , hogy megszervezzék a helyi aquapark meglátogatását. Egy biztos: ezt nem érdemes kihagyni!

Útvonal

Bodrog

A Bodrogon szervezett tábor székhelye a színvonalas Tokaji Vízitúra Központ. Innen tesznek a táborozók vízi, gyalogos és kerékpáros túrákat. A varázslatos Bodrogzug felfedezése mellett a környék gazdag történelmi látnivalóit is végigjárja. A Sárospataki vár látogatása szerepel a programlistánk első helyén. Érdemes tudni róla, hogy egyike azon kevés magyar váraknak, amely jó állapotában fennmaradt az utókor számára. A továbbiakban a program sárkányhajózás a Bodrogon felfelé. A sárkányhajó egy remek lehetőség csapatok összekovácsolására minden korosztály számára, hiszen rendkívül nagy a befogadóképessége. A vállalkozó szellemű csapatok akár látogatást tehetnek Magyarország egyik legszebb tengerszeménél (Megyer-hegyi tengerszem) amely a közelben található. A nap végén a célállomás ismét a sárospataki szállás, ahol strandröplabda, tollas és foci várja a gyerekeket.

A harmadik napon Bordogolasziból indulunk, ahonnan egy egész napos evezéssel jutnak vissza Tokajba a VíziVándorok. A kalandos túra után, a parton ismét a sportolásé, azon belül is a labdajátékoké a főszerep. Tollaslabda, foci és különböző játékos feladatok. Az egész napos mozgás után mindenki megéhezik, ezért az esti program a lecsófőző verseny! Itt mindenki megmutathatja főzési tudományát, és a nyertest, nyerteseket oklevéllel jutalmazzuk.

A következő nap elkeresni Bodrogzugot, amely a Tisza és a Bodrog folyók összefolyása közti ligeterdős terület. Tokajba megérkezve több érdekes látnivaló várja a csapatot. A hangulatos történelmi belvárosban sétálva meg lehet látogatni , a Tokaji Galériát, a Múzeumot, vagy akár a Rákóczi-Dessewffy kastélyt is érdemes felkeresni. Gyalogtúrával elérhető a közeli a tokaji TV-torony, ahonnan remek kilátás tárulkozik elénk. Ezenkívül ismét van lehetőség olyan sportokra, mint strandröplabda, tollaslabda, foci. Akik további programokat szeretnének, választhatnak hajókirándulást vagy akár kerékpáros túrát is. A záró napon Sárkányhajó versennyel búcsúzunk, ahol a nagy megmérettetés után a versenyzőket oklevéllel jutalmazzuk.

Útvonal

Dunakanyar

Magyarország egyik legszebb természeti tája a Dunakanyar. Ezt a gyönyörű vidéket fedezi fel Esztergomtól a Római-partig tartó túránk. A Dunán zajló hajóforgalom miatt a túrát végig motorcsónakok biztosítják. Esztergomban indulnak a túrára a vándorok, ahol számos figyelemre méltó látnivaló van, amelyeket ajánlott felkeresni. Ezek közül is kiemelkedik Magyarország legnagyobb egyházi épülete, az Esztergomi Bazilika. A szálláson sportolási lehetőség van, strandröplabda, tollas, foci formájában. A vízre szállás a Duna egyik kis csendes mellékágában történik, ahol nagyon jól lehet gyakorolni a kenuzást még a kezdőknek is.

A következő napon az úti cél Dömös. A rövid vízitúra után a csapat egy izgalmas gyalogtúrán fedezheti fel a vadregényes Rám-szakadékot,  ami egy barlangokkal, vízesésekkel, sziklákkal, akadályokkal teletűzdelt útvonal. A szálláson akinek van még plusz energiája, az levezetheti egy kis kiegészítő sportolással és egyéb szabadidős tevékenységekkel.

Másnap irány a Szentendrei-sziget,  ahol a Duna parton várja a gyerekeket a strandröplabda, tollaslabda, foci. Ezen felül városnézés közben sok érdekesség tárul a felfedezők szeme elé. Csodás ez a helyszín, ahol levezetőként strandolási lehetőség is van. A jókedv és a sok kacagás garantált!

Szentendrén a Pap-sziget lesz a következő megálló, ahol számos kulturális és sport program várja a csapatot.

A Római-parton lesz a túra végállomása, ahol a gyerekek még egy kicsit kiélvezhetik az önfeledt szórakozás utolsó pillanatait, majd búcsút vesznek egymástól, majd rengeteg új élménnyel térnek haza.

 

Útvonal

Alsó-Duna

Pakson veszi kezdetét az izgalmas túra, ahol két éjszakát töltenek. A szállás elfoglalása után gyakorlás következik a vízen, hogy másnap már mindenki magabiztosan vághasson bele a vízi kalandokba. Itt is lehetőség lesz számos különböző sporttevékenység kipróbálására, gyakorlására (strandröplabda, tollas, stb). Tartalmas programot nyújt a Forráspont Energiaház, amely megismerteti a gyerekekkel a környezettudatos és energia-hatékony életmódot, valamint annak előnyeit példákon és gyakorlati megoldásokon keresztül. Ezen felül városnézés közben sok érdekesség tárul a felfedezők szeme elé. Csodás ez a helyszín, ahol levezetőként strandolási lehetőség is van. A jókedv és a sok kacagás garantált!

A soron következő megálló Kalocsa (1 éjszaka), ahol szintén megannyi látnivaló van, többek között a Nagyboldogasszony-főszékesegyház, az Érseki palota, különböző múzeumok, könyvtárak, stb. Ezen kívül a Csajda Fürdő, amelynek a vize a gyógyhatásáról ismert. A szálláshelyen tollas és foci várja a VíziVándorokat, majd este a Lecsófőző versenyen kiderül, ki használja legjobban a Kalocsai paprikát.

Másnap Gemenc-Pörböly felé veszi a csapat az irányt, ahol két éjszakát töltenek el. A pörbölyi Ökoturisztikai Központ, sokféle alternatív programlehetőséget kínál, ezért itt két éjszakát tölt el a csapat. Lehetőség van az erdő felfedezésére az erdei vasúttal. Továbbá, a központtól csupán néhány percre található a Vadmegfigyelő hely, ahol erdei állatokat pillanthatnak meg azok, akik türelmesen várnak. Visszatérve a szállásra sportolási lehetőség várja a gyerekeket.

Az utolsó nap Bajára vezet, itt egy éjszakát töltenek el a gyerekek. A szálláshelyen van lehetőség strand röplabdázni, tollasozni, focizni, és egyéb sportokat kipróbálni. Ha még ez sem lenne elég élmény, lehetősége van a csoportnak , hogy megszervezzék a helyi Kaladpark meglátogatását , amely a felnőttek számára is remek kikapcsódási – és szórakozási lehetőséget biztosít. A túra végén megrendezésre kerül a Sárkányhajós verseny, ahol a résztvevők összemérhetik erejüket, a legjobbakat pedig oklevéllel jutalmazzuk.

Útvonal

A Szigetköz szépségei

A vadregényes Szigetköz varázslatos folyószakain szervezzük ezt a hangulatos tábort. Dunasziget a túra első megállója, ahol két éjszakát tölt el a csapat. A hely sajátossága egy hegyi patak tisztaságú szivárgó ág, amelyen igazi különleges élmény a kenuzás. A csillagtúrázások között sok szárazföldi program várja az ideérkezőket. Egy interaktív kiállítás keretében, a ViziVándorok megismerhetik a környék élővilágát. A vízparton akár kipróbálhatják a legendás aranymosást is.

A helyszínen tartott ökológiai oktatás keretében vízminta vétellel kielemezhetik annak tisztaságát, összetételét. A tudományos megfigyeléseket követően, este lecsófőző verseny a program, ahol a legjobb szakácsokat oklevéllel jutalmazzuk.

A reggeli után Kisbodak a következő úti cél, ahol két éjszakát töltenek a vándorok. A sportolni vágyóknak lehetőségük van strandröplabdázni, tollasozni, focizni. Érdekes programként a gátőrház látogatást ajánljuk, ahol a Vízivándorok többet megtudhatnak a vízszabályozásról, és betekintést nyerhetnek a gátőrök mindennapi életébe.

A negyedik nap célja Ásványráró, ahol két éjszakát tölt el a csapat. Itt megannyi program várja a gyerekeket: strandröplabda, tollas, foci, lovaglás, akadálypálya. Akik elég bátrak, és ki merik engedni a hangjukat alkalmuk nyílik megragadni a mikrofont egy karaoke est keretében. A programok között van továbbá a tűzoltó bemutató is, ami általában a fiúk kedvelt programja. A túra lezárásaként pedig még egy különleges program: a banános motorcsónakozás! Erről nem is érdemes többet mondani, az élmény önmagáért beszél!

Útvonal

Túra a vadregényes Körösök mentén

Első nap érkezés Békéscsabára, ahol lehetőség nyílik meglátogatni a Munkácsy Mihály Múzeumot és Emlékházat, és az interaktív játszótérrel felszerelt Csabai Kolbász Falut. Ezután közelítjük meg a Körös menti Békés Dánfoki Üdülőközpontot ahol szállásunk és ellátásunk is lesz az elkövetkező 2 napban. Első napra a másik lehetőség, hogy közvetlenül Békés-Dánfokra érkezik a csoport. Ezután bringatúra következik Békéscsabára. Kora este visszatérés a Békés-Dánfoki Üdülőközpontba. Este bőséges vacsora az Üdülőközpont étkezdéjében majd szabadprogram.

Második nap reggeli után indulás Békés-Dánfokról. Útközben strandolási lehetőség Szanazugban, a Fehér és a Fekete-Körösök összefolyásánál létesített homokos szabad strandon. Ezután utunkat a patinás Gyula városa felé vesszük. Majd Gerla falut érintve tekerünk vissza a Békés-Dánfoki Üdülőközpontba, ahol vacsora után újra fürdőzés és pihenés várja a megfáradt túrázókat.

Harmadik napi táv 20 km a vadregényes Kettős-Körösön. Menet közben pihenőt tartunk a Bodoky Károly Vízügyi Múzeumnál, valamint a Kereki-hídnál (Petőfi emlékhely) is. Aznapi szállásunk az igen hangulatos köröstarcsai kishajó-kikötőbe telepített sátortáborban. A meleg vacsora helyben, ugyanitt.

Negyedik nap a Köröstarcsáról-Gyomaendrődig evezünk. Útközben pihenőt tartunk a Kettős és a Sebes-Körösök összefolyásánál, ahonnan a folyót már Hármas-Körösnek hívják. Végül megérkezünk e napi táborhelyünkre a templomzugi-holtág partján lévő Payer kempingbe.
Az utolsó evezős napunkon Gyomaendrődről-Szarvas Halászlakig lapátolunk. Útközben megállunk pihenőre a Peresi-holtág befolyójánál létrehozott Körösvölgyi Természetvédelmi Bemutatóháznál. Vízi túra programunkat Szarvas Halászlakon fejezzük be. Majd újra bringával folytatjuk tovább utunkat a szarvasi Holt-Körös mentén, a következő szálláshelyig, ahol, az utolsó két éjszakánkat töltjük.

Az utolsó túranapunkon igyekszünk minden érdekességet bejárni, lehetőség van az ország leghíresebb Arborétumában egy nagy sétát tenni. Majd látogatás a Történelmi Magyarország közepét jelképező régi „Szélmalom-emlékműhöz”, kipróbálni a sárkányhajózást, de a szarvasi Vízi Színház esti előadása is igen nagy élményt nyújthat sokaknak. Este vacsora után táborzáró program a tűz mellett.

 

Útvonal

ÚJ! Vízivándor tábor a Tisza-tavon:

A Tisza-tó egy nagyon különleges hely – bár egy duzzasztóműnek köszönheti létezését, mégis a Természet szépségeinek gazdag tárházát találjuk meg itt. Az UNESCO Világörökség részét is képező vízi birodalom egyedül álló kenutúrák helyszíne. A Tisza-tó nem egy egységes, hatalmas vízfelület – több medencére, erdős szigetekre, folyószakaszokra tagozódik, így elképesztően változatos vízi világgal ismerkedhetünk itt meg.

A táborok kiindulópontja Sarud, ahol híres Tisza-tavi Élményfaluban szállunk meg Innen indulunk vízi és kerékpártúrákra, valamint a Kiskörei Vízlépcső és az országban egyedülálló hallépcső, a Horgászmúzeumot, valamint a Poroszlói Ökocentrum felfedezésére. A strand közelében folyó Kis- Tiszának köszönhetően folyamatosan biztosított a kiváló vízminőség. A Sarudi öböl rendkívül gazdag növény és állatvilágát is megismerhetjük a tábor ideje alatt.

A Sarudról induló evezéseken megcsodálhatjuk a Tisza-tó vadregényes természeti szépségeit, felfedezhetjük legtitkosabb zugait is. Bár a Tisza-tó az emberi tevékenységnek köszönheti létét, árvízvédelmi és energiatermelési célok vezették a mérnökök munkáját a tervezés során, egy olyan hangulatos vízi élőhely jött létre, amely szinte egyedül álló értékkel bír. Az egymástól kolokános felületekkel, erős szigetekkel elválasztott medencékben 150 madárfaj és 55 halfaj talál menedéket, köztük számtalan ritka és védett élőlénynek nyújt otthont ez az ember és Természet különleges együttműködéséből megszületett táj.

A Hortobágy Nemzeti Park részeként ez a különleges státuszú, Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó terület az UNESCO Világörökség részét is képezi. A kajakozás vagy épp a kenutúra nem csak azért kellemes módja e vadon felfedezésének, mert közben sportosan töltjük szabadidőnket, hanem azért is, mert így károsítjuk a legkevésbé az élőhelyet. Nem zavarjuk meg zajjal, égéstermékekkel a itt élő organizmusok életközösségét, élményeinkhez saját erőből és a lehető legkörnyezetbarátabb módon juthatunk hozzá.

Online jelentkezés

Regisztrálj most és jelentkezz a következő túrák egyikére!

Vízitúra jelentkezés
E-learning

Vízitúrázni szeretnél, vagy már vízitúrázol de frissítenéd tudásod? Itt a lehetőség, hogy fejleszd magad e-learning programunkkal. Hasznos információkhoz juthatsz a vízi turisztikai tevékenységektől egészen a legapróbb eszközök felhasználhatóságáig. Teszteld magad érj a rangsor legmagasabb fokára és válj igazi túravezetővé!

E-learning