Felső-Tisza – Öreg Túr Vízivándor túra

A Felső-Tisza vidékén izgalmas vízitúrákat tehetünk a vadregényes folyókon. Az Öreg-Túr kezdő vízitúrázók számára is biztonságos, a legtöbb szakaszon sekély vizű, gyenge sodrású. Szépségét a bedőlt fáknak, az érintetlen növény és állatvilágának köszönheti. Tiszabecsről, az ország legkeletibb csücskéből induló túránk második felében a Tisza kristálytiszta, kanyargós részén kenutúrázunk Gergelyiugornyáig. Utunk során bejárjuk az izgalmas, lendületes sodrású szakaszokat, megállunk homokpadokon, megtekinthetjük a környék érdekességeit.

 

 

A táborok 2023. június 16-tól indulnak és 2023. augusztus 20-ig tartanak.

1.-2.-3. nap: Tiszabecs

1 nap: A táborba megérkezés után megismerkedünk a környékkel. Kis strandolás után kajak – kenu oktatás elméletben és gyakorlatban a tiszabecsi szabadstrandon. Rövid kenutúra a Batár patakig és vissza, megtekintjük hol lép be a Tisza Magyarország területére. Este kemencés kenyérlángos sütés.

2.nap: “Dzsungel” vízitúra a vadregényes, bedőlt fákkal, nádasokkal büszkélkedő Öreg Túron Sonkádtól -(Kis-Bukógáttól) Kölcséig, 12 folyamkilométer. Látnivalók: Kis Bukógát. Esti program: Tiszabecs kvíz vetélkedő.

3 nap: Vízitúra az Öreg Túron Kölcsétől – Túristvándiig, 14 folyamkilométer. Látnivaló: Túristvándi vízimalom. Program: Kerékpártúra a töltésen Tiszacsécsére. Látnivaló: Móricz – ház, református templom, Móricz kert.

 

4.nap: Szatmárcseke

Reggeli után indulhat a vízitúránk vándorlós része a Felső-Tisza legfelső magyar szakaszán Tiszabecstől – Szatmárcsekéig, 24 folyamkilométer. A csomagokat gépjármű szállítja. Érkezés után a szatmárcsekei kempingben lehetőség van focizni vagy tollasozni. Vacsora után besétálunk az egyedülálló csónakfejfás temetőbe, megtekintjük Kölcsey sírját. Látnivaló: Nagy Bukógát (vízesés), Csónakfejfás temető. Program: strandolás a kavicspartokon és a vízesés alatt.

5. nap: Tivadar

Vízitúra tovább a Tiszán Szatmárcsekéről – Tivadarig, 15 folyamkilométer. Ennek a szakasznak szinte minden kanyarában aranysárga homokpart várja a strandolni, pihenni vágyó vízivándorosokat. Este elsétálunk a szomszéd településre Tarpára és megtekintjük a Száraz Malmot. Látnivaló Tarpa: Száraz Malom. Program: strandolás egész nap az aranysárga homokpartokon.

 

6. nap: Vásárosnamény

Vízitúra a még mindig homokpartokban bővelkedő Tiszán Tivadarból – Gergelyiugornyáig, 20 folyamkilométer. Látnivaló: Szamos torkolat. Program: záróest a legnagyobb tiszai üdülőterületen.

7. nap: Hazautazás

Ha még ez sem lenne elég élmény, délelőtt lehetősége van a csoportnak, hogy megszervezzék a helyi Atlantika Vízividámpark meglátogatását fakultatív programként. Egy biztos: ezt nem érdemes kihagyni!

 

Jelentkezz most