Pályázati kiírás

Erdőkben túrázni, vizeken evezni minden gyerek álma.

Országot megismertetni, kalandokra lehetőséget adni minden felnőtt célja. 2017-ben elindul gyerekeknek, fiataloknak egy Magyarországot megismerő mozgalom, mely mára hagyománnyá vált a Vándortábor.

Jelentkezés

Mi a Vándortábor-program célja?

Erdőkben túrázni, vizeken evezni minden gyermek álma. Országunkat megismertetni, kalandokra és élményekre gyerekeknek lehetőséget biztosítani minden szülő álma. Ezen álmok valóra váltása érdekében Magyarország Kormányának támogatásával 2017-ben indultak el a Vándortáborok. 2023-ban a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkárságának támogatásával a diákok ismét elindulhatnak felfedezni a természetet Hazai Vizeken, a VíziVándor táborainkban.

A Vándortábor Program célja a gyerekekkel és fiatalokkal megismertetni Magyarország természeti csodáit, a túrázást és a természetben végzet sportokat, valamint azokon keresztül az egészség- és környezettudatos életmód előnyeit, ami egy hasznos és megtérülő társadalmi befektetés. A táborok a felső tagozatos és középiskolás fiatalok körében elősegítik a fizikai és lelki jólét megteremtését, egészséges küzdőszellemre és a természeti értékek tiszteletére és megóvására nevelést, miközben erősítik a közösségi és nemzeti összetartozás érzését.

Továbbá kiemelt cél a vándortáborokat szervező pedagógusok motiválása, segítése, továbbképzések szervezése, és a nyári táboroztatási időszakban végzett nevelő munka anyagi elismerése.

A Vándortábor Program gyalogosan, vízen vagy kerékpáron bejárható útvonalakat kínál, amelyek teljesítése során a diákok megismerkedhetnek az adott térség természeti és kulturális értékeivel, és életre szóló közösségi élményben lehet részük.

Miről szól a VíziVándortábor Program?

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által szervezett vízivándortáborok 2023-ban 11 vízi útvonalon négy és hat személyes kenukban teljesíthető, egyhetes táborok. A csoportok 7 nap alatt kb. 50-90 kilométert tesznek meg, és jellemzően kétnaponta váltanak táborhelyet.

A túrák során a diákok testközelből ismerkedhetnek meg hazai vizeinkel, miközben a természetben szereznek személyes élményeket. A vízivándor programok a vízisportok és a természetjárás útján biztosítják a hazai vízfelületek és környezetük megismerését, ezáltal segítséget nyújtanak a fizikai és lelki egészségre nevelés mellett a természettudatos életmód kialakításában is. A vízivándortáborok kifejezetten #zöld táborok, így nagy figyelmet fordítunk arra, hogy minél kisebb legyen a vízen hagyott ökológiai lábnyomunk, ezzel is segítve a környezettudatos szemlélet kialakítását a fiatalokban.

Továbbá a vízivándor táboroknak fontos közösségépítő szerepe van, és külön értéke, hogy a közös túrázásnak, a közösségi élménynek a pedagógusok és kísérők is részesei, ezzel is erősítve a diákok és pedagógusaik közötti köteléket.

Mikor kezdődnek a vízivándortáborok?

Az első egyhetes turnus 2023. június 16-án indul és a szezon augusztus 20-ig tart. A pontos indulási napok a www.vizivandor.hu/#utvonalak oldalon találhatók

Milyen útvonalakon lehet túrázni?

Idén is tudunk újat mutatni! A korábbi évekhez képest 2023-ban nagyobb kihívást kínáló útvonalakat is kínálunk, ahol a diákok bebizonyíthatják, hogy a 60 literes vízhatlan zsákban minden elfér, amire szükség lehet az egyhetes táborozás alatt. Minden útvonalon egy este közös bográcsozás keretében a csapatok készítik a vacsorát.

Az új útvonalak mellett egyéni jelentkezésű táboraink száma is bővül az idei évben és további helyszínekre is lehetőség lesz jelentkezni!

A vízivándortáborok során az alábbi vizek járhatók be:

VíziVándortábor a Felső-Tiszán

(Tiszabecs — Szatmárcseke — Tivadar — Vásárosnamény)

Egy igazi klasszikus vízitúra útvonal. Két folyóval ismerkednek meg a túrázók a helyi érdekességek mellett: Tisza és Túr. A túra után mindenki tudni fogja, hogy hol született a magyar himnusz írója. Kezdő csoportoknak is ajánlott

VíziVándortábor a Bodrogon

(Felsőberecki — Sárospatak — Bodrogparti kompvendégház — Tokaj)

A Bodrog hazánk egyik leglassabb folyója, így kiválóan alkalmas evezésre és SUP-ra is. Könnyű túrának számít.

VíziVándortábor a Dunakanyarban

(Esztergom — Dömös — Szentendre — Római-part)

A Duna egyik legszebb szakaszát ismerhetik meg a csapatok. A vízitúra mellett hegyi túrára, és sok-sok strandolásra készüljenek az ide jelentkezők.

VíziVándortábor a Szigetközben

(Dunasziget — Kisbodak — Ásványráró)

Egyszer a természet közelsége, egyszer a közös bulizás kerül a középpontba. Kezdő csoportoknak is ajánlott útvonal, könnyen teljesíthető napi távokkal.

VíziVándortábor a Körösökön

(Békés — Köröstarcsa — Gyomaendrőd — Szarvas)

Elsősorban azoknak ajánlott ez az útvonal, akik nem tudnak dönteni az evezés és a kerékpározás között. Nem is kell, mivel ezen a túrán mindkettőben lesz részük!”

VíziVándortábor a Tisza-tavon

(Tiszafüred — Tiszavalk — Poroszló)

Nagyon kedvelt vízfelület a VíziVándorok közt a Tisza-tó, 2023-ban ezt az útvonalat egy újabb megállóval is bővítjük.

VíziVándortábor a Rábán

(Szentgotthárd — Körmend)

Első pillantásra egy kis folyócskának tűnik a Rába, de komolyan kell venni. Ezt az útvonalat leginkább a tapasztalt vízitúrázóknak ajánljuk, akik új kihívásokat keresnek.

VíziVándortábor a Mosoni-Dunán

(Rajka — Mosonmagyaróvár — Novákpuszta — Dunaszeg — Győr)

Az ide érkezőknek olyan egyedülálló élményben lesz részük, ami nagyon kevés folyón lehetséges, az egyik állomáson olyan tiszta vizű a Duna-ág, hogy búvárkodni is lehet benne. Ne felejtsétek otthon a búvár- vagy úszószemüvegeket!

VíziVándortábor a Murán

(Csömödér — Alsószemenye — Molnári)

Egy exkluzív túrával készültünk azoknak a csapatoknak, akik már rendelkeznek vízitúrázási tapasztalattal, és a természetjárást is szeretik.

VíziVándortábor az Alsó-Dunán

(Dunaföldvár — Paks — Fajsz — Pörböly — Baja)

Dunaföldvártól-Bajáig, dél-dunai túránk igazi időutazás! A jelenkor modernebb elemeitől átutazhattok a történelmi színterekig egy gyönyörű természetvédelmi területen át.

VíziVándortábor az Alsó-Tiszán

(Mindszent — Algyő — Szeged)

Egy klasszikus vízitúra útvonal, amely Csongrádról indulva komoly sportteljesítményt is kínál a csapatoknak.

A részletes útvonalleírások a www.vizivandor.hu/#utvonalak oldalon olvashatóak.

Kik jelentkezhetnek az VíziVándortáborokra?

Felső tagozatos és középiskolás diákok (4/5.évfolyam – 12. évfolyam) csoportjai a következő intézmények, személyek szervezésében:

Hol lehet jelentkezni?

Jelentkezés a www.vizivandor.hu honlapon található pályázati felületen, 2023. január 30. (hétfő) 6.00 órától.

Jelentkezés

Milyen jelentkezés feltételek vannak?

Felső tagozatos és középiskolás diákok csoportja jelentkezhet az alábbi feltételek szerint:

Egy személy, illetve intézmény vagy szervezet több csoport számára is adhat le jelentkezést.

Hogyan lehet jelentkezni?

A vízivándortáborokra a csoportot vezető pedagógusok tudnak jelentkezni a honlapon keresztül, az alábbi lépéseket követve:

  1. Regisztráció a vizivandor.hu oldalon
  2. Bejelentkezés
  3. Útvonal kiválasztása
  4. Szabad indulási dátum foglalása az adott útvonalon
  5. Oktatási intézmény esetében az intézmény nevének és OM azonosítójának megadása, civil szervezet esetében a szervezet nevének és székhelyének megadása.

A jelentkezést követően munkatársaink e-mailben felveszik a kapcsolatot a csoport vezetőjével, aki felhasználói fiókjából tudja elvégezni a táborszervezés következő lépéseit.

Azon oktatási intézmények, melyeknek képviselője jogi státusza alapján nem rendelkezik ALÁÍRÁSI CÍMPÉLDÁNY-nyal, köteles magánokiratban nyilatkozni, hogy az intézmény képviseletére jogosult. (Az ehhez szükséges nyilatkozatmintát a Magyar Kajak-Kenu Szövetség biztosítja.)

Jelentkezést csak pedagógus adhat le, amennyiben a pedagógus nem rendelkezik vízivándortábor-vezető képesítéssel, akkor kísérőként vehet részt a táborban és delegálnia kell egy vízitúra vezető képesítéssel rendelkező kollégát vagy vállalja, hogy az ehhez szükséges pedagógus-továbbképzést elvégzi a táborozás megkezdéséig.

Jelentkezés

VíziVándortábor-vezető pedagógus továbbképzés

A „Vízivándortábor-vezető” továbbképzést a Testnevelési Egyetem hirdeti meg. A 30 kreditpontos akkreditált pedagógus továbbképzés legközelebbi turnusa 2023. kora tavaszán indul.

A továbbképzés 30 órás, két hétvégét vesz igénybe. Szállást, étkezést és vizsgadíjat tartalmazó költsége 15.000 forint/fő.

További információ a www.tf.hu vagy a www.vizivandor.hu/tovabbkepzes oldalon.

Hány fős csoportok jelentkezhetnek?

Egy csoport minimális létszáma 22 fő (20 diák és 2 kísérő) és minden csoport mellé a Magyar Kajak-Kenu Szövetség biztosít legalább egy képzett vízitúravezetőt.

A csoportok legnagyobb létszáma 40 fő (36 diák és 4 kísérő) és minden csoport mellé az MKKSZ biztosít legalább egy képzett vízitúravezetőt.

Egy csoportba különböző életkorú diákok is jelentkezhetnek.

Hány kísérővel indulhatnak a csoportok?

Kísérők 18. életévüket betöltött személyek lehetnek, az alábbi, kötelezően meghatározott létszámban:

A fenti meghatározott létszámban (minden 10 gyermek után 1 fő), a kísérőknek nem kell részvételi díjat fizetniük.

A kísérők közül legalább egy főnek olyan VíziVándortábor-vezető pedagógusnak kell lennie, aki a legkésőbb a tábor megkezdéséig a Testnevelési Egyetem akkreditált „Vízivándortábor-vezető” továbbképzésén (további információ: www.vizivandor.hu/tovabbkepzes) tanúsítványt szerzett.

Egy csoportnak a kísérőkön felül is lehetnek felnőtt tagjai, de a csoport egészét tekintve – a kísérőket is beleértve – nem haladhatja meg a felnőttek száma a résztvevő diákok létszámának a felét. A kísérőkre vonatkozó részvételidíj-mentesség és a képzett pedagógusoknak kínált táborvezetői díj a kísérőkön felüli felnőtt résztvevőkre nem vonatkozik.

Miért éri meg a pedagógusoknak VíziVándortábort szervezni?

A vándortáborban kísérőként résztvevő pedagógusok (a felhívás alapján meghatározott számban) mentesülnek a részvételi díj fizetése alól.

A kísérők közül a képzett „VíziVándortábor-vezető” pedagógusok (csoportonként maximálisan 2 fizetett pedagógus) ezen felül bruttó 120 000 forint táborvezetési díjjal jutalmazzuk.

A VíziVándortábor Program szervezőjeként a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a legtöbb szervezési feladatot átvállalja a csoportvezető és kísérő pedagógusoktól, hiszen kialakított útvonalat, szállást és teljes ellátást biztosít a táborozás során.

Mennyibe kerül az egy hetes VíziVándortábor?

A vízivándortáborok részvételi díja 43 000 Ft/fő.

A vándortáborban kísérőként résztvevő pedagógusok (a felhívás alapján meghatározott számban) mentesülnek a részvételi díj fizetése alól.

Hogyan kell a részvételi díjat befizetni?

A részvételi díj csoportos befizetéséről a táborszervező pedagógusnak kell gondoskodnia. A befizetés minden esetben átutalással történik a vízivándor pályázati oldalán, illetve a visszaigazoló információs lapon feltűntetett bankszámlaszámra.

A részvételi díjat két részletben kell befizetni:

Mit tartalmaz a részvételi díj?

A részvételi díj nem tartalmazza a vándortábor kiinduló pontjára történő odautazás és a záró pontról való hazautazás költségét!

Mitől „az év legzöldebb” hete a VíziVándortábor?

Az VíziVándortáborok során kiemelt szempont, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk hátra. Ennek érdekében:

Így lesz az vízivándortábor a nyár legzöldebb programja!

Kihez fordulhatok a kérdéseimmel?

Részletes információk olvashatók a www.vizivandor.hu oldalon.
Felmerülő kérdéseikre készséggel válaszolunk az info@vizivandor.hu e-mail címen.

Egyéb hírekkel és aktualitásokkal kapcsolatban megtalálhatóak vagyunk a
Facebookon: https://www.facebook.com/vizivandor
Instagramon is: https://www.instagram.com/vizivandor/.

 

Kalandra fel!
Jó készülődést kíván a táborozásra:
a Magyar Kajak-Kenu Szövetség!

Online jelentkezés

Regisztrálj most és jelentkezz a következő túrák egyikére!

Vízitúra jelentkezés
E-learning

Vízitúrázni szeretnél, vagy már vízitúrázol de frissítenéd tudásod? Itt a lehetőség, hogy fejleszd magad e-learning programunkkal. Hasznos információkhoz juthatsz a vízi turisztikai tevékenységektől egészen a legapróbb eszközök felhasználhatóságáig. Teszteld magad érj a rangsor legmagasabb fokára és válj igazi túravezetővé!

E-learning