Rólunk

Egy sportág akkor lehet sikeres, ha egy sikeres szervezet dolgozik érte.

A magyarok mindig is remekeltek a történelem során, ha kajak-kenu sportól volt szó. Az utóbbi húsz év egyik legeredményesebb sportjának tekinthető.

Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Csak Olimpiáról 86 érmet nyertek sportolóink, ebből 28 arany, 31 ezüst, valamint 27 bronz, ezzel hazánk a harmadik az összesített éremtáblázaton, ami az ország méretéhez mérten egyedülálló a világon. Világbajnokságokon összesen 533 érem született, ebből 222 arany, 166 ezüst, 145 bronz. Ezzel Magyarország vezeti az összesített éremtáblázatot a világbajnokságok tekintetében.

Ezek a lenyűgöző eredmények bizonyítják a sportág kiemelkedő szerepét a magyar sporttörténelemben. Napjainkban is megannyi kiemelkedő sztársportolóval büszkélkedhet a sportág, akiknek több ezer ember szurkol élőben, vagy képernyőkön keresztül.
A jó helyezés egy egész életen át tartó, gondosan felépített munkának az eredménye. Ezen eredmények a magyar edzők teljesítményét, valamint szakértelmét reprezentálják. A magyar kajak-kenut egyértelműen sikersportnak nevezhetjük, azonban nem lehet sikeres egy jól működő szervezet nélkül, amely a háttérben azon dolgozik, hogy segítse a sportolók, edzők munkáját, és olajazottá tegye a sportág működését. Egy ilyen szervezetnek számos feladata van. Többek között a versenyek, és különböző rendezvények szervezése, a sport népszerűsítése, a sportszakma fejlesztése. Hazai és nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatépítés és együttműködés. Gazdasági szerepet kell ellátnia, a sport hagyományait ápolnia kell, és számtalan feladata van ezeken kívül. Összefoglalva a szervezet felelősége a múlt, jelen, és a jövő gondozása.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség kiemelten foglalkozik az egészségre nevelés kérdésével, így csatlakozott egy átfogó országos kormányzati programhoz, amelynek segítségével népszerűsíthetik a szabadidősportot és a vízitúrázást. Ennek fontos pillére a 2017-ben indult, és támogatott VíziVándor táborok. A nagy sikerű túra-program 2021-ben is folytatódik, amelyre pályázat benyújtásával lehet jelentkezni.

A VíziVándor tábor célja

A sport, a természetjárás, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és természettudatos életmód támogatása hasznos és megtérülő társadalmi befektetés. Segíti az emberek fizikai és lelki jólétét, egészséges küzdőszellemre és a természeti értékek tiszteletére, megóvására nevel, miközben erősíti a közösségi és nemzeti összetartozást. Magyarország Kormánya kiemelten támogatja a diákok vándortáboroztatását, ezért társadalmi szervezetekkel összefogva, túraútvonalak kiépítésével segíti hozzá a gyermekeket és fiatalokat a vízitúrázáshoz.

Az MKKSZ céljául tűzte ki a hazai vízterületek megismertetését, felfedezését a gyerekek és fiatalok számára. A Vízivándor program biztosítja a túra megszervezését, a helyszíneket, az étkezést, a túravezetőket és a felszerelést a túrákhoz. A program díja nem csak a diákok számára kedvező, hanem a pedagógusoknak is napidíjazást biztosít. (Csoportonként maximálisan 2 db pedagógus számára, akik az akkreditált túravezetői képzésünket elvégezték)

Tegyél a természetért

A Vízivándor táborozók nem csak túráik helyszíneként gondolnak folyóinkra, tavainkra – felelősséget is éreznek a természeti környezetért. Ezt az érzést tettekkel is kifejezik, hogy a természetvédelem ne csak egy szlogen maradjon.

A Vízivándortábor Program célja a természetjárás és a sport útján a hazai vízterületek megismerése, egészséges életmódra való nevelés mellett a természeti értékek tisztelete és megóvása útján a környezettudatos szemlélet kialakítása is.

A táborok során kiemelt szempont, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk hátra, mind vízen mind szárazföldön. Már azzal kevesebb energiát használunk, hogy egész nap a természetben vagyunk, mind emellett lehetőségeinkhez mérten megújuló energiaforrásokat használunk.

A résztvevőket ösztönözzük a saját kulacs használatára, csökkentve ezzel a PET-palackok használatát, a hajókban és pihenőhelyeken összegyűjtjük a szemetet és igyekszünk a táborhelyeken szelektív hulladékgyűjtési pontokat is biztosítani.

 

 

Vigyázzunk együtt a Természetre!

Online jelentkezés

Regisztrálj most és jelentkezz a következő túrák egyikére!

Vízitúra jelentkezés
E-learning

Vízitúrázni szeretnél, vagy már vízitúrázol de frissítenéd tudásod? Itt a lehetőség, hogy fejleszd magad e-learning programunkkal. Hasznos információkhoz juthatsz a vízi turisztikai tevékenységektől egészen a legapróbb eszközök felhasználhatóságáig. Teszteld magad érj a rangsor legmagasabb fokára és válj igazi túravezetővé!

E-learning