place Szentgotthárd – Csörötnek – Csákánydoroszló – Körmend
date_range 7 nap sell 46 000 Ft/fő
Jelentkezés csoprtoknak
Pályázati felület iskolák, egyesületek stb. számára
Összefoglaló
A Rába, a Duna legjelentősebb mellékágaként Magyarország leggyorsabb és harmadik leghosszabb folyója. A Rába folyó az, ami a legjobban eredeti állapotában van, felső részén túlzott szabályozás nélkül ma is szabadon építi és alakítja medrét. Esésének köszönhetően gyors folyású, rövid szakaszokon a vadvízi fokozatot is eléri. Míg a római korban jelentős szállítási útvonal volt, mára elsősorban vízenergia-, ivóvízforrásként, valamint mezőgazdasági és turisztikai szempontból van jelentős szerepe. Zsilipkamra nélküli duzzasztógátjai megnehezítik a túrázni vágyók feladatát, így ezt az útvonalat csak a gyakorlottabbaknak ajánljuk. Ezen az útvonalon a kenu helyett felfújható raft hajókban próbálhatják ki magukat a vándorok!
Útiterv
1. nap: érkezés Szentgotthárdra

Szállás: Szentgotthárd – Alpokalja Kemping
Táborunk első állomása Magyarország legnyugatabbra fekvő városa lesz, azon belül az Alpokalja Motel és Kemping Szentgotthárd. Közvetlenül az osztrák határ mentén, a szlovén határ közelében található helyszín a Rába és Lapincs összefolyásánál található. A három nemzet kultúráját, hagyományait egyesítő települést ismerhetünk meg. Itt található hazánk első hajócsúszdája is. Érkezés vonattal Szentgotthárdra a kora délutáni órákban. A vasútállomásról gyalogosan érjük el a szálláshelyet.
Fakultatív programok:
Szentgotthárdi Termál és Élményfürdő (3 perc séta)
Hársas-tó (1 óra gyaloglás)
Szentgotthárdi csata emlékhely (A) – kilátópont a Rába völgyre, Vasi hegyhátra (1 óra gyaloglás)
Pável Ágoston Múzeum (10 perc séta)

2. nap: rafing Szentgotthárdtól Csörötnekig

Táv: 10 km.
Másnap a reggeli készülődést követően indulunk a Rába vidék egyik kedves kis falucskájába, Csörötnekre. A napi penzum első részében látványos és kanyargós folyószakasszal találkozunk. A táv második felében lelassul és kiszélesedik a folyó, köszönhetően a Magyarlaki gát duzzasztó hatásának. A gát előtt szinte állóvízben fürdőzhetünk. A gátnál az átemelés után haladuk tovább Csörötnek felé. A vadregényes partjait szaggató folyó kettészeli a települést. Táborhelyként minket az Akácfa Kemping vár, különféle sportolási lehetőséget kínálva a még ki nem merült vándoroknak.
Fakultatív programok:
Ciszter kilátó és Csörötneki szőlőhegy (30 perc séta)

3. nap: rafing Csörötnektől Csákánydoroszlóig

Táv: 22 km.
Csörötnektől Csákánydoroszlóig a Rába leggyönyörűbb részén hajózhatunk. A folyó annyira kanyargós, hogy míg az egyik pillanatban az arcunkat, a másikban már a tarkónkat melegíti a nyári napsütés. A Rába folyó ezen szakaszán dől el, hogy ki a legény a gáton. Ez a folyó legtechnikásabb és ezáltal a legnehezebb része. Kanyar kanyar hátán, és mindez megspékelve a folyó által összegyűjtött hordalékfákkal. Jól jellemzi a szakaszt az, hogy Rábagyarmat és a Csákánydoroszlói kikötő légvonalban kb. 6 km.-re vannak egymástól, de a folyón ehhez kb. 14 km.-t kell megtenni.
Evezés közben több szigettel is találkozunk, több fürdőhelyei mellett is elhaladunk. Hegyhátszentmárton határában, a folyó jobb parti oldalán folyik bele a Rábába a Lugosi-patak. A folyó Magyarországi szakasza itt éri el a legdélebbi pontját, ettől kezdve a észak-keleti irányba folyik Győr felé. Csákánydoroszlónál az Őrségbe haladó főút híd lábánál kötünk ki, ám előtte még a híd előtti kanyarkombinációkat, és a „sarkantyút” is le kell küzdenünk. A szakasz teljesítése után a Kormorán Kenu Közhasznú Egyesület teljesen megújult táborhelye, és az Őrségi Nemzeti Park újonnan kialakított Természetvédelmi Látogatóközpontja vár bennünket.
Fakultatív programok:
Vizi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpontot meglátogatása, a „Rába csodálatos világa interaktív kiállítás” megtekintése.
Strandröplabda / élő csocsó
tábortűz
Himfai parkerdő

4.nap kerékpártúra az Őrségben

Útvonal: Csákánydoroszló – Felsőmarác – Szőce Lápok-háza – Vadása-tó – Csákánydoroszló
Táv: 30 km.
A reggelizés után mindenki megkapja a kerékpárját, felszerelését, és a rövid biztonsági oktatást követően útra kelünk. Felsőmarácig közúton haladunk, majd a falu után egy rövid, erdei szakaszon földúton folytatva érkezünk meg Szőcére, ahol tőzegmohás láprét és a Lápok Háza vár bennünket. A látnivalók megtekintése után Magyarország legszebb helyei között is említett, az Őrség ”gyöngyszemeként” jegyzett mesébe illő tavához kerekezünk. A tónál lehetőség nyílik strandolásra, pihenésre. Délután visszaindulunk a szállásunkra, hogy a vacsoránál átbeszéljük az élményeinket.
Fakultatív programok:
Vizi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpontot meglátogatása, a „Rába csodálatos világa interaktív kiállítás” megtekintése.
Strandröplabda / élő csocsó
tábortűz
Himfai parkerdő

5. nap: rafting Csákánydoroszlótól Körmendig

Táv: 14 km.
Elérkeztünk túránk utolsó táborhely váltásához. A Csákánydoroszló és Körmend közötti szakaszon két arcát is megmutatja a Rába folyó. A táv első felén a korábbi napokhoz hasonló kanyargós, technikás folyóval találkozunk, hogy utána a Dobogó-erdő környékén viszont egy jelentős lassulást fogunk tapasztalni. A folyó lassulását Magyarország egyetlen, még működő rőzsegátja okozza, ami Körmend előtt a Pinka folyó torkolata felett található. A gátnál szükségszerű a hajók átemelése, amit két úszóstég könnyít meg. Kedvező vízállásnál a gáton átbukó víz felett „repülő” halakat is láthatunk. A gát után kicsit több mint 1 km-t kell még eveznünk a körmendi Bárkaházig, ahol két éjszakát táborozunk. Ennek a rövid szakasznak kb. a felénél jobbról folyik vissza a Rába vize az iparcsatornából. Majdnem ezzel szemben, a folyó bal partján látható az országszerte híres és hírhed földes, döngölt talajú kosárlabda pálya, ami a körmendi kosárlabdázás szülőhelyének tekinthető, itt kezdődött el az a „meseszerű” történet, aminek eredményeként a körmendi kosarasok 1987-ben a magyar kosárlabda bajnokságban megtörték a fővárosi csapatok hegemóniáját, és első vidéki csapatként bajnoki címet szereztek.
Az estét közös vacsorakészítéssel, bográcsozással töltjük.
Fakultatív programok:
Batthyány-Strattmann kastély és múzeum (10 perc séta)
Batthyány-Strattmann Kastély park (10 perc séta)
MJUS Resort & Thermal Park (40 perc séta)

6. nap: rafting Körmendtől Molnaszecsődig

Táv: 14 km.
Hatodik napunkon sem telhet vízitúra nélkül, újra hajóba ülünk, hogy leevezzünk Molnaszecsődig. A kikötőből indulva a körmendi Rába-híd és a 86-os főút hídja alatt elhaladva hagyjuk magunk mögött a várost. Az előző napon megismert rőzsegát hatása ezen a szakaszon is érezhető. A folyó már nyugodtabb, barátságosabb arcát mutatja. Kanyarokban most sem lesz hiány, lesznek olyan részek, ahol a folyó két medre egymástól csak pár méterre halad el. A napi táv 14 km. lesz, a folyó lassulása miatt az evezés technikai részét a fizikai rész váltja fel. A Magyarszecsőd végéig tartó kanyarokat magunk mögött tudva egy hosszabb egyenes szakasz után érünk el Molnaszecsődre, ahol a Döröskei-víztározó felé vezető közúti híd előtt, a folyó bal partján, az Árvíz presszó melletti kikötőnél zárjuk a vízitúrázást.
A vízen töltött kalandok után autóbusszal érkezünk vissza Körmendre.
Fakultatív programok:
Batthyány-Strattmann kastély és múzeum (10 perc séta)
Batthyány-Strattmann Kastély park (10 perc séta)
MJUS Resort & Thermal Park (40 perc séta)

7. nap: hazautazás Körmendről

Körmendi vasútállomás gyalogos megközelítés. Csomagszállítás túraszervezők által.

Vízivándor tábor a Rábán

Lapozd át ennek a Vándortábornak az útikönyvét!

Böngészd az útvonalat, tudj meg további érdekességeket a vidékről. Ismerkedj meg a vízi közlekedéssel és ellenőrizd, hogy minden fontos és hasznos dolgot bepakoltál!

Térkép
map Böngészés
VíziKÉK
Ennek a vándortábornak az útvonalán végignavigál a VíziKÉK. Teljesítsd a szakaszokat, gyűjts pontokat és bónuszokat, versenyezz a többiekkel!
Jelentkezés csoprtoknak
Pályázati felület iskolák, egyesületek stb. számára