Vízivándor túra a vadregényes Körösök mentén

A folyószabályozás során létrejött számtalan holtág a Körösök ezer arcát mutatja. A folyón kenuzva szebbnél-szebb kanyarulatokat találunk, több hangulatos kikötőhely várja a túrázókat. Megismerkedhetünk a víz közelségét kedvelő madarakkal: a jégmadárral, a partfalban fészkelő parti fecskével, a nemes kis és nagykócsaggal, vagy akár a függőcinegével is. Túránk során nemcsak hajóban ülve ismerkedünk a vidékkel, a helyi adottságokat kihasználva kerékpáron is bejárjuk a környéket.

Vízivándor túra a vadregényes Körösök mentén

A táborok 2023 június 16-tól indulnak és 2023 augusztus 20-ig tartanak

1.-2. nap Békés

Túránk első napján megérkezünk Békésre, az Üdölőközpontba, ahol az elkövetkezendő két napban táborozunk. Innen indulva kerékpáron, helyi túravezető irányításával a Körösök mentén csillagtúrázva fedezhetjük fel a környéket. Választható programként, akinek kedve tartja, felkeresheti a legérdekesebb látnivalókat: a Békéscsabán található Munkácsy Múzeumot, a Pósteleki kastélyt és a hozzá tartozó gyönyörű parkot, Gyulán az Almássy kastélyt, a Várat, vagy a Várfürdőt. Erre találhatjuk a Retro Múzeumot és az Erkel Ferenc emlékházat

3.- 4. nap Köröstarcsa-Gyomaendrőd

A harmadik naptól túrakenukban evezve folytatjuk kalandos utunkat lefelé a Kettős, majd Hármas-Körösön egészen Köröstarcsáig. Útközben pihenőt tartunk a Bodoki Károly Vízügyi Múzeumnál, valamint a Kereki-hídnál, ahol a Petőfi-emlékhelyet találjuk. Szállásunk az igen hangulatos Köröstarcsai Kishajókikötőben telepített sátortáborban lesz, ahol egy éjszakát tölt el a csapat. A jól felszerelt táborhelyen a fakultatív programok mellett lehetőség van focizni, röpizni és tollasozni is.

Negyedik napunkon a reggeli és pakolás után Köröstarcsáról Gyomaendrődig kenuzunk. Útközben pihenőt tartunk a Kettős és a Sebes-Körösök összefolyásánál. A folyót ettől a ponttól Hármas-Körösnek hívják, ez a terület már a Körös-Maros Nemzeti Park része. Továbbevezve a folyón haladunk úticélunk felé, megállunk a Félhalmi-holtágrendszer I. számú horgásztanyánál. A rövid pihenő után nemsokára megérkezünk a következő táborhelyünkre Gyomaendrődre, a Gyomai Ifjúsági Táborba. A kempingben a szervezők által biztosított alapszolgálatásokon kívül, foci és röplabda, kosárlabda várja a vándorokat. Itt egy éjszakát maradunk.

5-6-7. nap Szarvas

Az utolsó evezős napon Gyomaendrődtől Szarvasig haladunk a folyón. Ez a szakasz a Körösök egyik legszebb és legérintetlenebb, vadregényes része. Útközben megállunk pihenőre a Peresi-holtág befolyásánál létrehozott Körösvölgyi Természetvédelmi Bemutatóháznál, ahol a Körös vidék természeti értékeiből, valamint az egykori folyószabályozás munkálataiból készült tárlatot nézhetjük meg. Az úticsomag elfogyasztásához kiváló helyszín az „Árvízkapu”, itt megállunk egy pihenőre. A túra evezős részét Szarvason fejezzük be, ahol egy rövid pihenő után a Holt-Körös mentén bringával folytatjuk a kalandozást. A következő táborunk Szarvas város központjától nem messze, közvetlenül a holtág partján található hangulatos Szarvasi Ifjúsági Táborban lesz, ahol az utolsó két éjszakát töltjük. A sportolási lehetőségeken túl a tábor saját stéggel is rendelkezik. Az utolsó túranapunkon megpróbáljuk minden érdekességet bejárni a környéken: nagy sétát tehetünk a híres Arborétumban, ellátogathatunk a közvetlen szomszédságéban lévő interaktív Mini Magyarország Makettparkba, végigjárhatjuk az Anna-ligeti tanösvényt, majd bekukkanthatunk a Körösvölgyi Állatparkba, ahol a sárkányhajózás is kipróbálható. Este, vacsora után közösen rakunk tábortüzet és felidézhetjük az elmúlt hét történéseit.

Részletes infók: Zanócz Róbert info@szazlabu.hu +36-70/3340841

 

:::::::::JELENTKEZZ MOST!:::::::::::