Vízivándor túra az Alsó-Dunán

A Duna alsó szakaszát és a Gemenci erdő értékeit felfedező vízitúra Dunaföldváron veszi kezdetét. Dunaföldvártól-Bajáig, dél-dunai túránk igazi időutazás! A jelenkor modernebb elemeitől átutazhattok a történelmi színterekig egy gyönyörű természetvédelmi területen át.

 

A táborok 2023. június 16-tól indulnak és 2023. augusztus 20-ig tartanak

1.nap: Dunaföldvár

A Duna alsó szakaszát és a Gemenci erdő értékeit felfedező vízitúra Dunaföldváron veszi kezdetét. A szállás elfoglalása után gyakorlás következik a vízen, hogy másnap már mindenki magabiztosan vághasson bele a vízi kalandokba. WC és fürdő a vízitelep területén található, itt van egy melegítő konyha, amit az ide látogató túrázók használhatnak. A csónakházzal szemben a Duna túloldalán van egy kisebb homokos part, ott lehet strandolni. Dunaföldvárról az öbölből, vagy a lankás sóderes vízpartról elindulva 3,2 km múlva van Solton egy nagy homokos part, ami kiváló lehetőség egy mártózásra. 

 

2.nap: Paks

Második nap reggelén elkezdjük szokásos rutinunkat, ami nem más, mint a reggeli elfogyasztása, úticsomag átvétele, majd a hajók vízre rakását követően kezdődhet a túra! Ezen a napon a Dunán evezünk és meg sem állunk egészen Paksig. A Szállás elfoglalása után lehetőség van a vízitelepen röplabdázni, tollasozni, focizni. Ha a csoport fürdeni szeretne a Dunában, akkor a víziteleptől pár percre van egy kis homokos part, ahol nyugodtan lehet csobbanni. 

Különböző fakultatív programokat ajánlunk: A fakultatív programra 2 héttel korábban be kell jelentkezni!

A fakultatív program gyalogosan 30 perc sétára van a víziteleptől. Igényelhető busz is (költségtérítéses, helyszínen fizetendő). 

3. nap: Fajsz

A reggeli elfogyasztása után a sátrak kitisztítása következik, utána pedig felkészül a csoport a következő túrára. Utunk Fajszra megy, ami 20 km. Túrázás közben meg lehet állni strandolni a homokzátonyon (de ez vízállástól függ) ahol kényelmesen el lehet fogyasztani az uticsomagot. A régi kompkikötőnél fog a csoport kikötni, utána pedig 1500 méter gyaloglás következik és elfoglalja a csoport a szállásukat, ami a Bikás Lovásztanyán lesz. 

Fakultatív programnak ajánljuk (ingyenes):

4. nap: Pörböly

A délelőtti órákban rövid sétával visszatérünk a kompkikötőhöz (nem üzemel), ahol ismét vízre szállunk. A következő 29 km vadregényes tájon visz. Érsekcsanádig a Dunán evezünk, kiköthetünk közben a homokzátonyokon. Csodás zátony van Veránka sziget előtt, itt érdemes egyet mártózni. Innen beevezünk a Rezétbe. Fokozottan védett terület, így itt kiszállni nem lehet. Az eddigieknél is jobban kell figyelni, hogy semmilyen szemetet ne dobjunk el! A Rezéti ágon evezve különböző növény és állatfajokat figyelhetünk meg. Érdemes csendben és figyelmesen haladni. Kikötés a Nyárilegelőnél. Itt a hajókat kivesszük a vízből, felvisszük és a lapátokkal, mentőmellényekkel együtt felszállunk a kisvasútra, ami bevisz a pörbölyi Ökoturisztikai Központba.

 

Fakultatív program(fizetős):

 

Fakultatív program (ingyenes):

 

 

5-6. nap: Baja

A Rezéti Duna ágon haladunk tovább a Duna irányába. A túra hossza 15,4 km. Ahogy kiértünk a túloldalon van egy homokdomb, ahol strandolni lehet. Ha nem szeretnénk rögtön oda menni, akkor jobbra bemehetünk a Véndunába (megfelelő vízállásnál át tudunk evezni a kőgáton). Ellenkező esetben csorgunk lefele Baja irányába és a következő kőgátnál evezünk be a Véndunába. Itt bekanyarodunk és evezünk a szigetig (2 km), ahol ki tudunk szállni a homokpadon.  Utunkat innen vagy a gáton keresztül folytatjuk, vagy a szigetet megkerülve visszaevezünk a Dunára. A Sugovicán befelé evezve a Tejesbe befordulva érjük el a Kajak-Kenu Pontot, ahol kiszállunk és felhozzuk a hajókat. A hajók rendbetétele (kipakolás, tisztítás, kimosás, vontára feltevés) után foglalhatjuk el a szállásunkat. A következő 2 napot itt töltjük. 

Fakultatív program (ingyenes):

 

 

Jelentkezz most