Pályázati kiírás

Mi a Vándortábor-program célja?

Erdőkben barangolni, vizeken evezni, bringával túrázni minden gyermek álma. Országunk csodáit, a természet kincseit bemutatni és közben feledhetetlen élményeket szerezni minden gyerek és szülő álma. Ezen álmok valóra váltása érdekében Magyarország Kormányának támogatásával 2017-ben indultak el a Vándortáborok.

2024-ben a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkárságának támogatásával a diákok ismét elindulhatnak felfedezni a természetet, Hazai Vizeken, a VíziVándor táborainkban.

A Vándortábor Program célja a gyerekekkel és fiatalokkal megismertetni Magyarország természeti csodáit, a túrázást és a természetben végzet sportokat, valamint azokon keresztül az egészség- és környezettudatos életmód előnyeit, ami egy hasznos és megtérülő társadalmi befektetés. A táborok a felső tagozatos és középiskolás fiatalok körében elősegítik a fizikai és lelki jólét megteremtését, egészséges küzdőszellemre és a természeti értékek tiszteletére és megóvására nevelést, miközben erősítik a közösségi és nemzeti összetartozás érzését.

Továbbá kiemelt cél a vándortáborokat szervező pedagógusok motiválása, segítése, továbbképzések szervezése, és a nyári táboroztatási időszakban végzett nevelő munka anyagi elismerése.

A Vándortábor Program gyalogosan, vízen vagy kerékpáron bejárható útvonalakat kínál, amelyek teljesítése során a diákok megismerkedhetnek az adott térség természeti és kulturális értékeivel, és életre szóló közösségi élményben lehet részük.

Miről szól a VíziVándortábor Program?

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által szervezett vízivándortáborok idén is 11 vízi útvonalon négy és hat személyes kenukban teljesíthető, egyhetes táborok. A csoportok 7 nap alatt kb. 50-90 kilométert tesznek meg, és jellemzően kétnaponta váltanak táborhelyet.

A túrák során a diákok testközelből ismerkedhetnek meg hazai vizeinkkel, miközben a természetben szereznek személyes élményeket. A vízivándor programok a vízisportok és a természetjárás útján biztosítják a hazai vízfelületek és környezetük megismerését, ezáltal segítséget nyújtanak a fizikai és lelki egészségre nevelés mellett a természettudatos életmód kialakításában is. A vízivándortáborok kifejezetten #zöld táborok, így nagy figyelmet fordítunk arra, hogy minél kisebb legyen a vízen hagyott ökológiai lábnyomunk, ezzel is segítve a környezettudatos szemlélet kialakítását a fiatalokban.

Továbbá a vízivándor táboroknak fontos közösségépítő szerepe van, és külön értéke, hogy a közös túrázásnak, a közösségi élménynek a pedagógusok és kísérők is részesei, ezzel is erősítve a diákok és pedagógusaik közötti köteléket.

Mikor kezdődnek a vízivándortáborok?

Az első egyhetes turnus 2024. június 17-én indul és a szezon augusztus 20-ig tart. A pontos indulási napokat a jelentkezési felületen lehet kiválasztani.

Milyen útvonalakon lehet túrázni?

Idén is tudunk újat mutatni! A korábbi évekhez képest 2024-ben nagyobb kihívást kínáló útvonalakat is kínálunk, ahol a diákok bebizonyíthatják, hogy a 60 literes vízhatlan zsákban minden elfér, amire szükség lehet az egyhetes táborozás alatt. Minden útvonalon egy este közös bográcsozás keretében a csapatok készítik a vacsorát.

2024-ben  is biztosítjuk a lehetőséget az egyénileg jelentkező gyerekek számára!

A vízivándortáborok során az alábbi vizek járhatók be:

Vízivándortábor a Felső-Tiszán

(Tiszabecs – Szatmárcseke – Tivadar – Vásárosnamény)
Egy igazi klasszikus vízitúra útvonal. Két folyóval ismerkednek meg a túrázók a helyi érdekességek mellett: Tisza és Túr. A túra után mindenki tudni fogja, hogy hol született a magyar himnusz írója.
Kezdő csoportoknak is ajánlott.

Vízivándortábor a Bodrogon

(Felsőberecki – Sárospatak – Bodrogparti kompvendégház – Tokaj)
A Bodrog hazánk egyik leglassabb folyója, így kiválóan alkalmas evezésre és SUP-ra is.
Könnyű túrának számít.

Vízivándortábor a Dunakanyarban

(Esztergom – Dömös – Szentendre – Római-part)
A Duna egyik legszebb szakaszát ismerhetik meg a csapatok. A vízitúra mellett hegyi túrára, és sok-sok strandolásra készüljenek az ide jelentkezők.

Vízivándortábor a Szigetközben

(Dunasziget – Kisbodak – Ásványráró)
Egyszer a természet közelsége, egyszer a közös bulizás kerül a középpontba.
Kezdő csoportoknak is ajánlott útvonal, könnyen teljesíthető napi távokkal

Vízivándortábor a Körösökön

(Békés – Köröstarcsa – Gyomaendrőd – Szarvas)
Elsősorban azoknak ajánlott ez az útvonal, akik nem tudnak dönteni az evezés és a kerékpározás között. Nem is kell, mivel ezen a túrán mindkettőben lesz részük!”

Vízivándortábor a Tisza-tavon

(Tiszafüred – Tiszavalk – Poroszló)
Nagyon kedvelt vízfelület a VíziVándorok közt a Tisza-tó, 2024–ben  a jól megszokott útvonalon és táborhelyeken kalandozhatnak túrázóink.

Vízivándortábor a Rábán

(Szentgotthárd –Csörötnek-Csákánydoroszló- Körmend)
Első pillantásra egy kis folyócskának tűnik a Rába, de komolyan kell venni. De a raftokkal való túrázás biztonságos és egyben kalandos vándorlást ígér.

Vízivándortábor a Mosoni-Dunán

(Rajka – Mosonmagyaróvár – Novákpuszta – Dunaszeg – Győr)
Az ide érkezőknek olyan egyedülálló élményben lesz részük, ami nagyon kevés folyón lehetséges, az egyik állomáson olyan tiszta vizű a Duna-ág, hogy búvárkodni is lehet benne. Ne felejtsétek otthon a búvár- vagy úszószemüvegeket!

Vízivándortábor a Murán

(Csömödér – Alsószemenye – Molnári)
Egy exkluzív túrával készültünk azoknak a csapatoknak, akik szeretik a vízitúrázást és a  és a természetjárásról se szeretnének lemondani. .

VíziVándortábor az Alsó-Dunán

(Dunaföldvár – Paks – Fajsz – Pörböly – Baja)
Dunaföldvártól-Bajáig, dél-dunai túránk igazi időutazás! A jelenkor modernebb elemeitől átutazhattok a történelmi színterekig egy gyönyörű természetvédelmi területen át.

VíziVándortábor az Alsó-Tiszán

(Mindszent – Algyő – Szeged)
Egy klasszikus vízitúra útvonal, amely Csongrádról indulva komoly sportteljesítményt is kínál a csapatoknak.

A részletes útvonalleírások a vizivandor.hu/vandortabor-utvonalak oldalon olvashatóak.

Kik jelentkezhetnek az VíziVándortáborokra?

Felső tagozatos és középiskolás diákok (4/5.évfolyam – 12/13. évfolyam) csoportjai a következő intézmények, személyek szervezésében:

Milyen jelentkezési feltételek vannak?

Felső tagozatos és középiskolás diákok csoportja jelentkezhet az alábbi feltételek szerint:

Egy személy, illetve intézmény vagy szervezet több csoport számára is adhat le jelentkezést.

Hogyan lehet jelentkezni?

A palyazat.vizivandor.hu honlapon található pályázati felületen, 2024. január 15. (hétfő) 20.00 órától.

A vízivándortáborokra a csoportot vezető pedagógusok tudnak jelentkezni a pályázati oldalon keresztül, az alábbi lépéseket követve:

  1. Regisztráció
  2. Bejelentkezés
  3. Útvonal és indulási időpont kiválasztása
  4.  Indulási dátum foglalása az adott útvonalon
  5. Oktatási intézmény esetében az intézmény nevének és OM azonosítójának megadása, civil szervezet esetében a szervezet nevének és székhelyének megadása.

A jelentkezést követően munkatársaink e-mailben vagy telefonon felveszik a kapcsolatot a csoport vezetőjével, aki felhasználói fiókjából tudja elvégezni a táborszervezés következő lépéseit.

Azon oktatási intézmények, melyeknek képviselője jogi státusza alapján nem rendelkezik ALÁÍRÁSI CÍMPÉLDÁNY-nyal, köteles magánokiratban nyilatkozni, hogy az intézmény képviseletére jogosult. (Az ehhez szükséges nyilatkozatmintát a Magyar Kajak-Kenu Szövetség biztosítja.)

VíziVándortábor-vezető pedagógus továbbképzés

A „Vízivándortábor-vezető” továbbképzést a Testnevelési Egyetem hirdeti meg. A 30 kreditpontos akkreditált pedagógus továbbképzés legközelebbi turnusa 2024. kora tavaszán indul.

A továbbképzés 30 órás, két hétvégét vesz igénybe. Szállást, étkezést és vizsgadíjat tartalmazó költsége 20.000 forint/fő.

További információ a tf.hu vagy a vizivandor.hu/pedagogus-kepzes oldalon.

Hány fős csoportok jelentkezhetnek?

Egy csoport minimális létszáma 22 fő (20 diák és 2 kísérő) és minden csoport mellé a Magyar Kajak-Kenu Szövetség biztosít legalább egy képzett vízitúravezetőt.

A csoportok legnagyobb létszáma 40 fő (36 diák és 4 kísérő) és minden csoport mellé az MKKSZ biztosít legalább egy képzett vízitúravezetőt.

Egy csoportba különböző életkorú diákok is jelentkezhetnek.

Hány kísérővel indulhatnak a csoportok?

Kísérők 18. életévüket betöltött személyek lehetnek, az alábbi, kötelezően meghatározott létszámban:

A fenti meghatározott létszámban (minden 10 gyermek után 1 fő), a kísérőknek nem kell részvételi díjat fizetniük.

Egy csoportnak a kísérőkön felül is lehetnek felnőtt tagjai, de a csoport egészét tekintve – a kísérőket is beleértve – nem haladhatja meg a felnőttek száma a résztvevő diákok létszámának a felét. A kísérőkre vonatkozó részvételidíj-mentesség és a képzett pedagógusoknak kínált táborvezetői díj a kísérőkön felüli felnőtt résztvevőkre nem vonatkozik.

Miért éri meg a pedagógusoknak VíziVándortábort szervezni?

A vándortáborban kísérőként résztvevő pedagógusok (a felhívás alapján meghatározott számban) mentesülnek a részvételi díj fizetése alól.

A kísérők közül a képzett „VíziVándortábor-vezető” pedagógusok (csoportonként maximálisan 2 fizetett pedagógus) ezen felül bruttó 130 000 forint táborvezetési díjjal jutalmazzuk.

A VíziVándortábor Program szervezőjeként a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a legtöbb szervezési feladatot átvállalja a csoportvezető és kísérő pedagógusoktól, hiszen kialakított útvonalat, szállást és teljes ellátást biztosít a táborozás során.

Mennyibe kerül az egy hetes VíziVándortábor?

A vízivándortáborok részvételi díja 46 000 Ft/fő.

Az ideiévtől 50%-os kedvezménnyel vehetnek részt a hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű diákok.

A vándortáborban kísérőként résztvevő pedagógusok (a felhívás alapján meghatározott számban) mentesülnek a részvételi díj fizetése alól.

Hogyan kell a részvételi díjat befizetni?

A részvételi díj csoportos befizetéséről a táborszervező pedagógusnak kell gondoskodnia. A befizetés minden esetben átutalással történik a vízivándor pályázati oldalán, illetve a visszaigazoló információs lapon feltűntetett bankszámlaszámra.

A részvételi díjat két részletben kell befizetni:

Az adott tábor kezdőnapját megelőző 7. napig van lehetőség a részvétel módosítására más esetben résztvevői díjat nem áll módunkban visszafizetni.

Mit tartalmaz a részvételi díj?

A részvételi díj nem tartalmazza a vándortábor kiinduló pontjára történő odautazás és a záró pontról való hazautazás költségét!

Mitől „az év legzöldebb” hete a VíziVándortábor?

Az VíziVándortáborok során kiemelt szempont, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk hátra. Ennek érdekében:

Így lesz az vízivándortábor a nyár legzöldebb programja!

Kihez fordulhatok a kérdéseimmel?

Részletes információk olvashatók a www.vizivandor.hu oldalon.

Felmerülő kérdéseikre készséggel válaszolunk az info@vizivandor.hu e-mail címen.

Egyéb hírekkel és aktualitásokkal kapcsolatban megtalálhatóak vagyunk a

Facebookon: https://www.facebook.com/vizivandor

és az Instagramon is: https://www.instagram.com/vizivandor/.

Kalandra fel!

Jó készülődést kíván a táborozásra:
Magyar Kajak-Kenu Szövetség!